Info. pacients Recerca Docència Info. professionals Agenda Qui som? Enllaços d'interès
     

Personal

Cartera de serveis

Cursos organitzats pel servei

Com contactar amb el servei

 

 

CURSOS ORGANITZATS PEL SERVEI DE DERMATOLOGIA DE L'HOSPITAL DEL MAR.

GA²LEN UCARE Conference and Preceptorship

Els passats dies 30 de novembre i 1 de desembre de 2017 es va celebrar a Barcelona el “GA²LEN UCARE Conference and Preceptorship”, la primera reunió internacional i punt de trobada per a centres d’excel·lència en el maneig de la Urticària Crònica Espontània, els membres de la UCARE Network.

Van assistir a la reunió més de 100 especialistes immunòlegs, al·lergòlegs i dermatòlegs provinents de 19 països diferents d’arreu del món: Mèxic, Brasil, Argentina, Canadà, Estats Units, Itàlia, Regne Unit, Polònia, Eslovènia, Alemanya, França, Espanya, Dinamarca, Rússia, Israel, Turquia, Índia, Xina, Japó.

Un dels objectius més importants d’aquesta reunió va ser fomentar l’intercanvi d’idees entre professionals sanitaris dedicats a la urticària crònica i crear nous projectes de recerca conjunts per tal de millorar el maneig i tractament d’aquesta malaltia cutània. També es va dur a terme una actualització de les últimes novetats en la patogènia, epidemiologia, tractament, comorbiditats associades i impacte social i econòmic de la urticaria crònica per dermatòlegs especialistes de prestigi internacional.

http://www.ga2len-ucare.com/meetingsprojects/barcelona-conference.html

 

III Curs de malalties de la mucosa oral.

El passat dia 16 de novembre de 2017 es va realitzar el III Curs de malalties de la mucosa oral.

Aquest curs pretén ser un punt de trobada entre metges d’atenció primària, odontòlegs i dermatòlegs i sorgeix de la necessitat d’ oferir una formació en les malalties de la boca, que són tractades per diverses especialitats, sense que existeixin cursos de formació específica en aquest camp.

Es tracta d'un curs monogràfic que ofereix informació teòrica i pràctica sobre el diagnòstic i tractament de les principals malalties que afecten a la mucosa oral (inflamatòries, infeccioses i tumorals) i pretén també posar de manifest la importància de conèixer i detectar algunes manifestacions orals de malalties sistèmiques que ens permetin realitzar un diagnòstic més precoç.

Al final del dia es van presentar casos interactius de les patologies més importants discutides durant el dia.
La propera edició està prevista per al 2018.

Veure programa >>

 

IX edició del Curs de Malalties Autoimmunes Ampul·lars i del Teixit Connectiu -Maneig d’ Immunosupressors en Dermatologia-

Els passats 26 i 27 d’octubre de 2017 va tenir lloc la IX edició del Curs de Malalties Autoimmunes Ampul·lars i del Teixit Connectiu -Maneig d’ Immunosupressors en Dermatologia-, a Barcelona.

El curs va comptar amb la col·laboració de diversos dermatòlegs experts en el diagnòstic i maneig d’aquests pacients, procedents de tota Espanya, així com altres especialistes relacionats amb el maneig multidisciplinari d'aquests malalts tan complexes (reumatologia, medicina infecciosa, digestologia i gastroenterologia, ginecologia, oftalmologia, immunologia, endocrinologia).

Com a novetat, aquest any hem comptat amb la presència del Dr. Juan Ignacio Aróstiegui, metge especialista en immunologia del Centre de Diagnòstic Biomèdic (CDB) de l’Hospital Clínic de Barcelona que ha fet una conferència magistral sobre les malalties autoinflamatòries.

En aquesta edició vam tenir el plaer de comptar amb més de 100 participants.
La propera edició està prevista per a 2018. 
Esperem comptar amb la vostra assistència!

 

IX Curs M Ampul·lars

Veure programa >>

 

VIII edició del Curs de Malalties Autoimmunes Ampul·lars i del Teixit Connectiu -Maneig d’ Immunosupressors en Dermatologia

Els passats 24 i 25 de novembre de 2016 va tenir lloc la VIII edició del Curs de Malalties Autoimmunes Ampul·lars i del Teixit Connectiu -Maneig d’ Immunosupressors en Dermatologia-, a Barcelona. L'objectiu del curs és millorar la formació d'especialistes i residents en Dermatologia en el diagnòstic i maneig pràctic dels pacients amb malalties ampul·lars autoimmunes i connectivopaties. El curs va comptar amb la col·laboració de diversos dermatòlegs experts en el diagnòstic i maneig d’aquests pacients, procedents de tota Espanya, així com altres especialistes relacionats amb el maneig multidisciplinari d'aquests malalts tan complexes (reumatologia, medicina infecciosa, digestologia i gastroenterologia, ginecologia, oftalmologia, immunologia, endocrinologia).
En aquesta edició vam tenir el plaer de comptar amb més de 100 participants.
La propera edició està prevista per a 2017.
Esperem comptar amb la vostra assistència!

Veure programa >>

II Curs de Malalties de la Mucosa Oral

El passat dia 25 de febrer de 2016 es va realitzar el II Curs de malalties de la mucosa oral. Aquest curs està destinat a metges d’atenció primària, odontòlegs i dermatòlegs i sorgeix de la necessitat d’ oferir una formació específica en les malalties de la boca, que són tractades per diverses especialitats, sense que existeixin cursos de formació en aquest camp.
Es tracta d'un curs monogràfic d'un dia de durada centrat en el diagnòstic i tractament de les principals malalties que afecten la mucosa oral (patologia inflamatòria, infecciosa i tumoral), així com les manifestacions a la mucosa oral de malalties sistèmiques.
També es va parlar en l'apartat de terapèutica de les novetats en formulació magistral i es van presentar casos interactius de les patologies més importants discutides durant el dia.
La propera edició està prevista per al 2017.

Veure programa >>

 

VII edició del Curs de Malalties Autoimmunes Ampul·lars i del Teixit Connectiu -Maneig de Immunosupressors en Dermatologia.

Els passats 22 i 23 d'octubre de 2015 va tenir lloc la VII edició del Curs de Malalties Autoimmunes Ampul·lars i del Teixit Connectiu -Maneig d’ Immunosupressors en Dermatologia-, a Barcelona. L'objectiu del curs és millorar la formació d'especialistes i residents en Dermatologia en el diagnòstic i maneig pràctic dels pacients amb malalties ampul·lars autoimmunes i connectivopaties. El curs va comptar amb la col·laboració de diversos dermatòlegs i altres especialistes relacionats amb el maneig multidisciplinari d'aquests malalts tan complexes.

La propera edició està prevista per als dies 24 i 25 de novembre de 2016.

Veure programa >>

 

Curs d’Actualització en Infeccions Cutànies i Dermatología Tropical i Taller Pràctic de Diagnòstic Histopatològic en Infeccions Cutànies.

Amb data 2, 3 i 4 de juliol es va celebrar a l’Hospital del Mar el 7è Curs d’Actualització en Infeccions Cutànies i Dermatologia Tropical i el 4rt Taller Pràctic de Diagnòstic Histopatològic en Infeccions Cutànies.
Es tracta de dos cursos amb molt bona acollida tant per dermatòlegs, metges de família i internistes. Ens va visitar professorat de tot Espanya, i d’àmbits tan diversos com la dermatologia, la medicina interna, la micologia, la microbiologia o la medicina forense. Es varen discutir els principals avenços tant en el diagnòstic, en les manifestacions clíniques i el tractament de les infeccions cutànies. Com a conferencia magistral, la Dra. Villar va parlar-nos sobre el microbioma i la seva importància en les malalties infeccioses.

També va haver-hi lloc per la medicina tropical, amb una actualització sobre els estats reaccionals en la lepra i els protocols d’actuació en el pacient immigrant amb pruïja. Els canvis epidemiològics en les infeccions de transmissió sexual va ser discutit magníficament per la Dra. Patricia Garcia.

La propera edició està prevista per al 2017

Veure programa >>

 

VI Curs de Malalties Autoimmunes Ampul·lars i del Teixit Connectiu

Els passats 16 i 17 d'octubre de 2014 va tenir lloc la VI edició del Curs de Malalties Autoimmunes Ampul·lars i del Teixit Connectiu -Maneig de Immunosupressors en Dermatologia-, a Barcelona. La novetat d'aquest any fou el nou mòdul Malalties del Teixits Connectiu. L'objectiu del curs és millorar la formació d'especialistes i residents en Dermatologia. El curs va comptar amb la col·laboració de diversos dermatòlegs i altres especialistes relacionats amb el maneig complex d'aquests malalts.

Més informació >>

Veure programa >>

 

2a Jornada sobre maneig pràctic de les neoplàsies cutànies amb radioteràpia.

El proper dia 21 de març de 2014 tindrà lloc la 2a Jornada sobre maneig pràctic de les neoplàsies cutànies amb radioteràpia a l'Hospital de l'Esperança de Barcelona. Aquesta jornada va dirigida a especialistes i residents de Dermatologia i Oncologia Radioteràpica i a tots aquells professionals implicats en el tractament dels pacients amb neoplàsies cutànies. L'objectiu és donar a conèixer les noves tecnologies radioteràpiques que tenen utilitat en aquests pacients, en un entorn multidisciplinari i amb un enfocament de maneig pràctic.

Veure programa

 

Curs de Patologia Oral
Aquest curs està destinat a metges d’atenció primària, odontòlegs i dermatòlegs i sorgeix de la necessitat d’ oferir una formació específica en les malalties de la boca, que són tractades per diverses especialitats, sense que existeixin cursos de formació en aquest camp.

En aquest curs s’impartiran  sessions de 15-20 minuts de durada al llarg de tot un dia sobre  el diagnòstic i tractament de les principals malalties que afecten la mucosa oral (patologia inflamatòria, infecciosa i tumoral), així com les manifestacions a la mucosa oral de malalties sistèmiques. S’inclou també  un apartat de terapèutica en formulació magistral. En l’última part, es revisaran els conceptes descrits mitjançant la discussió de casos clínics amb un sistema d’autoavaluació (televot). El nivell de dificultat serà mitjà, adaptat als diferents especialistes als que va destinat el curs.

Veure programa

 

IX Reunió del Grup de Dermatologia i Psiquiatria.

En la pràctica dermatològica diària, entre el 30 i el 40% dels pacients pateixen problemes rellevants de tipus psiquiàtric o psicològic, associats a la seva malaltia de pell. Molts d’ells poden empitjorar en contextos d’estrès psicosocial. A més a més, els factors psiquiàtrics també poden incrementar el nivell d’estrès que percep el pacient.

Degut a l’impacte que genera l’afectació cutània sobre la qualitat de vida del pacient, resulta fonamental tenir en compte els factors psicosocials.

Aquesta Reunió permetrà posar-nos al dia dels diferents trastorns psico-dermatològics, mitjançant l’intercanvi de punts de vista de dermatòlegs, psiquiatres i psicòlegs, a més d'intentar exposar i consensuar les estratègies terapèutiques més adients per a abordar-los.

Tindrà lloc al PRBB (Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona) els propers 28 de febrer i 1 de març de 2014.

Veure programa >>

 

V Edició Curs de Malalties Ampul·loses Autoimmunes i Immunosupressors en Dermatologia.

El passat mes d'octubre de 2013 vam organitzar la V edició del Curs de Malalties Ampul·loses Autoimmunes i Immunosupressors en Dermatologia.

Aquest any vam comptar amb 85 assistents. La valoració anònima del curs pels enquestats va ser d'excel·lent en el 64.7% dels casos, i al 97.1% els va resultar de molta utilitat.

Us convidem a la propera reunió, que tindrà lloc a l'Hospital del Mar de Barcelona, els propers 16 i 17 d'octubre de 2014.

Veure programa >>

CursEAA 2013

 

6è Curs d'Actualització en Infeccions Cutànies i Dermatologia Tropical. / 3er Taller de Diagnòstic Histopatològic de les Infeccions Cutànies

Amb data 9, 10 i 11 de maig es va celebrar a l’Hospital del Mar el 6è Curs d’Actualització en Infeccions Cutànies i Dermatología Tropical, i el 3er Taller Pràctic de Diagnòstic Histopatològic en Infeccions Cutànies.

Es tracta de dos cursos amb molt bona acollida tant per dermatòlegs, metges de familia i internistes. Ens va visitar professorat de tot Espanya, i d’àmbits tan diversos com la dermatologia, la medicina interna, la micologia, la microbiologia o la medicina forense. Es varen discutir els principals avenços tant en el diagnòstic, en les manifestacions clíniques i el tractament de les infeccions cutànies. Com a conferencia magistral, en Xavier Sistach va discutir els aspectes històrics de la pesta negra, i ens va presentar el seu llibre “Insectos y hecatombes”.
També va haver-hi lloc per la medicina tropical, amb una actualització sobre els estats reaccionals en la lepra i els protocols d’actuació en el pacient immigrant amb pruïja. L’actualització en resistències antibiòtiques en malalties de transmissió sexual fou magníficament discutida per la Dra Barberà.

La propera edició està prevista per al 2015.

Més informació>>

I Jornada sobre maneig pràctic de les neoplàsies cutànies amb radioteràpia.

El passat divendres 8 de febrer de 2013 es va dur a terme la I Jornada sobre maneig pràctic de les neoplàsies cutànies amb radioteràpia a la Sala d'actes de l'Hospital de l'Esperança. Aquesta jornada va dirigida a especialistes i residents de Dermatologia i Oncologia Radioteràpica i a tots aquells professionals implicats en el tractament dels pacients amb neoplàsies cutànies. L'objectiu era donar a conèixer les noves tecnologies radioteràpiques que tenen utilitat en aquests pacients.

Veure programa >>

 

IV Curs de Malalties Ampul·loses i Maneig d'Immunosupressors en Dermatologia

Els passats dies 25 i 26 d'octubre del 2012 va tenir lloc el IV Curs de Malalties Ampul·loses i Maneig d'Immunosupressors en Dermatologia, organitzat per l'Institut Hospital del Mar d'Investigació Mèdica i el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona. Aquest curs comptà amb la participació de ponents de diverses especialitats mèdiques i de diferents hospitals.  

Veure programa >>

Més informació >>

 

 

5è Curs de Dermatosis Professionals

Els passats dies 17, 18 i 19 de maig de 2012 va tenir lloc el 5è Curs de Dermatosis Professionals a l'Hospital del Mar de Barcelona.

Veure programa >>

 

III Curs de Malalties Ampul·loses i Maneig d’Immunosupressors en Dermatologia

Els propers dies 7 i 8 de juliol de 2011 tindrà lloc el III Curs de Malalties Ampul·loses i Maneig d’Immunosupresors en Dermatologia, organitzat per l’Institut Municipal d’Investigació Mèdica i el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona, amb el valor de 3,1 crèdits acadèmics. Aquest curs comptarà amb la participació de ponents de diverses especialitats mèdiques i de diferents hospitals.  

Veure programa >>

Més informació >>

 

V Curs d'actualització d'infeccions cutànies. 29 i 30 d'abril de 2011.

Els passats dies 29 i 30 d'abril es durà a terme el V Curs d'actualització d'infeccions cutànies i Dermatologia Tropical a la Sala Josep Marull de l'Hospital del Mar. Aquest curs, dirigit pels Dr. Ramón Mª Pujol i Dr. Luovic Drobnic i coordinat per la Dra. Gemma Martín i el Dr. Agustí Toll, comptà amb la participació de més d'una vintena de ponents.

Póster>>

Més informació >>

 

II Curso de Enfermedades Ampollosas Autoinmunes y Manejo de Inmunosupresores en Dermatología. 10 i 11 de juny de 2010.

Els passats dies 10 i 11 de juny va tenir lloc el II Curso de Enfermedades Ampollosas Autoinmunes y Manejo de
Inmunosupresores en Dermatología
, organitzat des del Servei de Dermatologia de l'Hospital del Mar. Se celebrà a l'aula 300 del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona i comptà amb la presència de diversos ponents: Dra. María Barnadas (Dermatologia, Hospital de Sant Pau, Barcelona), Dr. Manel Ciria Recasens (Reumatología, Hospital del Mar, Barcelona), Dra. Marta Ferran (Dermatologia. Hospital del Mar, Barcelona), Dra. Pilar Iranzo Fernández (Dermatologia, Hospital Clínic, Barcelona), Dr. José Manuel Mascaró Galy (Dermatologia, Hospital Clínic, Barcelona), Dr. Miguel Salavert (Malalties Infeccioses, Hospital de la Fe, Valencia), Dr. Ricardo Suárez (Dermatologia, Hospital Gregorio Marañón, Madrid).

Més informació >>

 

IV Curs actualizació d'infeccions cutànies. 15 i 16 de maig de 2009.

Els dies 15 i 16 de maig de 2009 va tenir lloc el 4t Curs d'Actualització en Infeccions Cutànies. Aquest curs, d’una periodicitat biannual, l’organitzen conjuntament el Servei de Dermatologia i el Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital del Mar. Els principals continguts del curs estaven enfocats en les novetats en el diagnòstic i tractament de les infeccions cutànies. Aquest any, cal destacar la presència de ponents amb reconeixement nacional i internacional.  El Dr José Alcamí Pertejo cap de la Unitat d’Immunopatologia del SIDA de “Instituto de Salud Carlos III”de Madrid, que va fer una conferència magistral sobre la situació actual de les vacunes contra el virus de la immunodeficiència humana. Per primera vegada, dins del progama, es va introduir una part de caràcter interactiu, on s’exposaven deu casos clínics d’infeccions cutànies poc freqüents, i on els participants havien de respondre qüestions sobre el diagnòstic, el tractament i el seguiment dels pacients.

Aquest any, també  per primera vegada es va realitzar el dia 14 de maig el “1r taller de diagnòstic histopatològic de les infeccions cutànies” previ a l‘inici del Curs.

Taller histopatològic
Imatge del Taller de diagnòstic histopatològic de les infeccions cutànies

Descarrega el PDF Descarregar el tríptic informatiu>>


I Taller de Enfermedades Ampollosas e Inmunosupresores

Els passats dies 16 i 17 d'abril de 2009 es va dur a terme a Barcelona el I Taller de Enfermedades Ampollosas e Inmunosupresores, organitzat des del Servei de Dermatologia de l'Hospital del Mar de Barcelona. Coordinat pel Dr. J. E. Herrero, comptà amb ponencies del Dr. J. M. Mascaró, Dr. M.C. Recasens, Dr. O. Murillo, Dra. P. Iranzo i Dr. R. Suarez.

Veure programa del Taller >>

 

10, 11 i 12 d'abril de 2008; III Curs de Dermatosis Professionals (formació i actualització). Barcelona.


Els passats dies 10, 11 i 12 d’abril es va impartir el III Curs de Dermatosis Professionals a la Sala Marull de l’Hospital del Mar de Barcelona. Aquest curs, organitzat pels Drs. J. Figuerola, R.M. Pujol Vallverdú i A. M. Giménez Arnau, té una periodicitat bianual i està dirigit tant a metges especialistes com a residents de dermatologia, medicina laboral o alergologia.

Més informació >>